Eindelijk Rente op spaarrekening hoger dan inflatie

rente op spaarrekening hoger dan inflatie

Het heeft lang geduurd. Maar eindelijk is de rente op de spaarrekening weer hoger dan de inflatie. Vandaag kwam Rente.nl met een update over de inflatie in oktober. Deze inflatie is in deze maand fors gedaald en uitgekomen op 1,6 procent. En op de spaarrekening kun je een hogere rente krijgen. De spaarrekening levert dus weer op.

Opleving rente op spaarrekening van korte duur?

In het persbericht geeft Rente.nl aan dat dit positieve verschil tussen de spaarrente en de inflatie waarschijnlijk van korte duur is. Door de dalende ECB rente is het mogelijk dat de huidige rentetarieven ook weer gaan dalen. Op het moment van het persbericht was de hoogste rente op de spaarrekening die Rente.nl ziet 1,95%.

De afgelopen maanden was de rentedaling op de spaarrekeningen gestabiliseerd. Soms zag je zelfs een kleine verhoging van de spaarrente. De gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening bedroeg tussen juli en november 2013 steeds 1,54 tot 1,58 procent. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening is begin november dus 1,95%.

Naast een aanpassing van het rentetarief is het ook mogelijk dat de inflatie gaat stijgen. In september was de inflatie bijvoorbeeld nog 2,4%. Dus hoger dan nu het huidige maximum van rente op de spaarrekening.

En met deze kleine marges tussen de rente en de inflatie lever je waarschijnlijk nog steeds in bij hoge spaartegoeden. Als je spaart boven de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing (ongeveer 21.000 euro), lever je nog in. Dit komt door de je 1,2 procent vermogensrendementsheffing.  Als je dit optelt bij de inflatie van 1,6 procent, heb je 2,8 procent rente nodig om nog iets aan je spaargeld over te houden. Lees meer over de rentetarieven en de inflatie op de site van Renthttps://www.spaarrekeningenvergelijken.org/out/rentenle.nl

Vergelijkbare berichten